torstai 14. toukokuuta 2015

Ruokapäiväkirja ja ruuan terveysvaikutukset

Ma 4.5.: 
ap: banaani ja actimel
l: mantelikala
vp: snickers
p: spicy italian sub
ip:-
Ti: 5.5.:
ap: leipä ja actimel
l: riisiä ja jotain liha juttuu
vp: 2 leipää
p: ranskalaisia ja kalapuikkoja
ip: leipää
Ke 6.5.: 
ap: leipä ja actimel
l: jotaa pasta juttuu
vp: mysli
 p:-
ip: hampurilainen
To 7.5.:
ap: leipä ja actimel
l: mokkapalaa ja kakkua
vp: maissilastuja
p: nakkisoppaa
ip: leipää
Pe 8.5.:
ap leipä ja actimel
l: lihapullii
vp: leipää
p: kanaa
ip: jotaa brownie juttuu, sipsii, popparii, boolii
La 9.5.:
ap: leipä
l: pekonia
vp: leipä
p: pihvii
ip: leipää
Su 10.5.:
ap: leipää
l: pihvii
vp: leipää
p: pihvii ja perunamuussii
ip: leipää

Ruoan terveysvaikutukset

 Ravinto vaikuttaa ihmisen terveyteen. Syö oikein sekä määrällisesti että laadullisesti. Ruoka vaikuttaa monella tavalla ihmisen terveyteen. Ravinnon tehtäviä ovat janon ja nälän poistaminen.

Ruokamäärä vaikuttaa oleellisesti painoon.

Vähärasvaisten ruokien valitseminen auttaa pitämään aterian energiatiheyden pienenä. 

Sokeripitoinen ruoka nostaa helposti verensokeria. Suuri määrä sokeria lisää insuliinin eritystä, joka puolestaan laskee uudelleen verensokeria ja aiheuttaa nälän tunteen.

Myös maito on ruokaa ja mainio ruokajuoma, mutta ei sovi janojuomaksi. Alkoholipitoiset juomat ovat runsaita energianlähteitä, vaikka eivät tee kylläiseksi. Alkoholi voi olla yksi lihomisen syy.

Terveyttä edistävä ruokavalio


Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun nauttii joka päivä kaikkien kuuden eri ryhmän tuotteita. Ruokavaliossa on sopivasti eri ravintoaineita, jos syö energiantarvettaan vastaavasti ja eri tuoteryhmiä niiden pinta-alan mukaan eli runsaasti kasviksia, vähän rasvaa, kohtuullisesti viljaa, maitovalmisteita sekä liharyhmän tuotteita. Perunalla on oma sektorinsa, koska peruna sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin.


Mikäli joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan esimerkiksi allergian vuoksi, samasta elintarvikeryhmästä yritetään löytää korvaavia tuotteita, jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena. Jos jokin ryhmä puuttuu ruokavaliosta kokonaan, se korvataan muiden ryhmien elintarvikkeilla ja tarvittaessa ravintoainevalmisteilla. 


Mitä ravintoaineita eri ryhmistä saa

Kasvikset ja peruna: kuitua, hiilihydraatteja, folaattia, C-vitamiinia, kivennäisaineita sekä muita terveyttä edistäviä aineita, kuten väripigmenttejä. Pähkinöissä ja siemenissä on proteiinia ja pehmeää rasvaa.

Viljavalmisteet: energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita, täysjyväviljasta saa muun muassa rautaa.

Ravintorasvat: energiaa, välttämättömiä ja muita rasvahappoja, rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E).

Maitovalmisteet: proteiinia, kalsiumia, jodia, fosforia, muita kivennäisaineita, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia, jos valmiste on D-vitaminoitu.

Liha-kala-munaryhmä: proteiineja, A- ja B-vitamiineja, rasvahappoja, kalasta D-vitamiinia.

tiistai 12. toukokuuta 2015

Päihteet

Päihteet

Päihde on aine tai valmiste, joka yleensä aiheuttaa väliaikaisia muutoksia ihmisen aistimuksiin, mielialaan, tietoisuuteen tai käytökseen. Yleisimmät päihteiksi nimitetyt aineet ovat huumeet ja alkoholi.

                                                                         Alkoholi

Alkoholijuoma on etanolia sisältävä juoma, etanoli toimii päihteenä, jolla on keskushermostoa lamaannuttava vaikutus. Alkoholijuomien käyttö on erittäin yleistä. Perinteisiä alkoholijuomia ovat olut, viini, kirkkaat viinat, brandyt, viskit ja liköörit. Kotitekoisia alkoholijuomia ovat pontikka, kotiviini ja kilju. Alkoholijuomat voivat aiheuttaa riippuvuuden eli alkoholismin jonka vuoksi suurimmassa osassa valtioista rajoitetaan alkoholijuomien käyttöä ikärajoilla. Suomen yleisin kuolinsyy on alkoholi. Maailmalla alkoholi tappaa n. kuusi prosenttia kaikista kuolemista.

                                                                          Huumeet

Huume eli huumausaine. Suomessa huumeiksi luokitellaan aineet, joita käytetään lamauttavien, päihdyttävien tai harhoja tuottavien vaikutusten vuoksi ja jotka ovat mainittu huumausainelaissa. Huumeet eli huumausaineet ovat päihteitä, joiden kauppa ja/tai hallussapito on laissa säädetty rangaistavaksi teoksi.

Yleisimpiä huumeita ovat:

- Kannabis
- Hasis
- Amfetamiini
- Ekstaasi
- LSD
- Kokaniini
- Ooppium
-Morfiini
-Heroiini

Päihteitä käytetään rentoutumistarkoituksessa. Jos ihminen on riippuvainen niitä käytetään myös vieroitusoireiden välttämiseen. Monia päihteinä käytettyjä aineita käytetään myös lääkkeinä, erityisesti neurologisten ja psyykkisten sairauksien sekä kivun hoidossa. Esimerkiksi heroiini kehitettiin alun perin särky- ja yskänlääkkeeksi, eikä sen uskottu aiheuttavan riippuvuutta. Päihteitä käytetään myös joidenkin kulttuurien uskonnollisissa rituaaleissa.


Suomessa alkoholi aiheuttaa eniten päihdekuolemia. Seuraavaksi yleisintä on kuolla lääkkeiden huumausainekäyttöön.

                                                              Päihteiden historiaa

Päihteitä on käytetty ihmiskunnan koko tunnetun historian ajan. Arkeologisia todisteita psykoaktiivisten päihteiden käytöstä on löydetty ainakin viime vuosituhansilta.