Ma 4.5.:
ap: banaani ja actimel
l: mantelikala
vp: snickers
p: spicy italian sub
ip:-
Ti: 5.5.:
ap: leipä ja actimel
l: riisiä ja jotain liha juttuu
vp: 2 leipää
p: ranskalaisia ja kalapuikkoja
ip: leipää
Ke 6.5.:
ap: leipä ja actimel
l: jotaa pasta juttuu
vp: mysli
p:-
ip: hampurilainen
To 7.5.:
ap: leipä ja actimel
l: mokkapalaa ja kakkua
vp: maissilastuja
p: nakkisoppaa
ip: leipää
Pe 8.5.:
ap leipä ja actimel
l: lihapullii
vp: leipää
p: kanaa
ip: jotaa brownie juttuu, sipsii, popparii, boolii
La 9.5.:
ap: leipä
l: pekonia
vp: leipä
p: pihvii
ip: leipää
Su 10.5.:
ap: leipää
l: pihvii
vp: leipää
p: pihvii ja perunamuussii
ip: leipää
Ruoan terveysvaikutukset
Ravinto vaikuttaa ihmisen terveyteen. Syö oikein sekä määrällisesti että laadullisesti. Ruoka vaikuttaa monella tavalla ihmisen terveyteen. Ravinnon tehtäviä ovat janon ja nälän poistaminen.
Ruokamäärä vaikuttaa oleellisesti painoon.
Vähärasvaisten ruokien valitseminen auttaa pitämään aterian energiatiheyden pienenä.
Sokeripitoinen ruoka nostaa helposti verensokeria. Suuri määrä sokeria lisää insuliinin eritystä, joka puolestaan laskee uudelleen verensokeria ja aiheuttaa nälän tunteen.
Myös maito on ruokaa ja mainio ruokajuoma, mutta ei sovi janojuomaksi. Alkoholipitoiset juomat ovat runsaita energianlähteitä, vaikka eivät tee kylläiseksi. Alkoholi voi olla yksi lihomisen syy.
Terveyttä edistävä ruokavalio
Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun nauttii joka päivä kaikkien kuuden eri ryhmän tuotteita. Ruokavaliossa on sopivasti eri ravintoaineita, jos syö energiantarvettaan vastaavasti ja eri tuoteryhmiä niiden pinta-alan mukaan eli runsaasti kasviksia, vähän rasvaa, kohtuullisesti viljaa, maitovalmisteita sekä liharyhmän tuotteita. Perunalla on oma sektorinsa, koska peruna sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Mikäli joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan esimerkiksi allergian vuoksi, samasta elintarvikeryhmästä yritetään löytää korvaavia tuotteita, jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena. Jos jokin ryhmä puuttuu ruokavaliosta kokonaan, se korvataan muiden ryhmien elintarvikkeilla ja tarvittaessa ravintoainevalmisteilla.
Mitä ravintoaineita eri ryhmistä saa
Kasvikset ja peruna: kuitua, hiilihydraatteja, folaattia, C-vitamiinia, kivennäisaineita sekä muita terveyttä edistäviä aineita, kuten väripigmenttejä. Pähkinöissä ja siemenissä on proteiinia ja pehmeää rasvaa.
Viljavalmisteet: energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita, täysjyväviljasta saa muun muassa rautaa.
Ravintorasvat: energiaa, välttämättömiä ja muita rasvahappoja, rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E).
Maitovalmisteet: proteiinia, kalsiumia, jodia, fosforia, muita kivennäisaineita, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia, jos valmiste on D-vitaminoitu.
Liha-kala-munaryhmä: proteiineja, A- ja B-vitamiineja, rasvahappoja, kalasta D-vitamiinia.