torstai 14. toukokuuta 2015

Ruokapäiväkirja ja ruuan terveysvaikutukset

Ma 4.5.: 
ap: banaani ja actimel
l: mantelikala
vp: snickers
p: spicy italian sub
ip:-
Ti: 5.5.:
ap: leipä ja actimel
l: riisiä ja jotain liha juttuu
vp: 2 leipää
p: ranskalaisia ja kalapuikkoja
ip: leipää
Ke 6.5.: 
ap: leipä ja actimel
l: jotaa pasta juttuu
vp: mysli
 p:-
ip: hampurilainen
To 7.5.:
ap: leipä ja actimel
l: mokkapalaa ja kakkua
vp: maissilastuja
p: nakkisoppaa
ip: leipää
Pe 8.5.:
ap leipä ja actimel
l: lihapullii
vp: leipää
p: kanaa
ip: jotaa brownie juttuu, sipsii, popparii, boolii
La 9.5.:
ap: leipä
l: pekonia
vp: leipä
p: pihvii
ip: leipää
Su 10.5.:
ap: leipää
l: pihvii
vp: leipää
p: pihvii ja perunamuussii
ip: leipää

Ruoan terveysvaikutukset

 Ravinto vaikuttaa ihmisen terveyteen. Syö oikein sekä määrällisesti että laadullisesti. Ruoka vaikuttaa monella tavalla ihmisen terveyteen. Ravinnon tehtäviä ovat janon ja nälän poistaminen.

Ruokamäärä vaikuttaa oleellisesti painoon.

Vähärasvaisten ruokien valitseminen auttaa pitämään aterian energiatiheyden pienenä. 

Sokeripitoinen ruoka nostaa helposti verensokeria. Suuri määrä sokeria lisää insuliinin eritystä, joka puolestaan laskee uudelleen verensokeria ja aiheuttaa nälän tunteen.

Myös maito on ruokaa ja mainio ruokajuoma, mutta ei sovi janojuomaksi. Alkoholipitoiset juomat ovat runsaita energianlähteitä, vaikka eivät tee kylläiseksi. Alkoholi voi olla yksi lihomisen syy.

Terveyttä edistävä ruokavalio


Ruokavalion monipuolisuus toteutuu, kun nauttii joka päivä kaikkien kuuden eri ryhmän tuotteita. Ruokavaliossa on sopivasti eri ravintoaineita, jos syö energiantarvettaan vastaavasti ja eri tuoteryhmiä niiden pinta-alan mukaan eli runsaasti kasviksia, vähän rasvaa, kohtuullisesti viljaa, maitovalmisteita sekä liharyhmän tuotteita. Perunalla on oma sektorinsa, koska peruna sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin.


Mikäli joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan esimerkiksi allergian vuoksi, samasta elintarvikeryhmästä yritetään löytää korvaavia tuotteita, jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena. Jos jokin ryhmä puuttuu ruokavaliosta kokonaan, se korvataan muiden ryhmien elintarvikkeilla ja tarvittaessa ravintoainevalmisteilla. 


Mitä ravintoaineita eri ryhmistä saa

Kasvikset ja peruna: kuitua, hiilihydraatteja, folaattia, C-vitamiinia, kivennäisaineita sekä muita terveyttä edistäviä aineita, kuten väripigmenttejä. Pähkinöissä ja siemenissä on proteiinia ja pehmeää rasvaa.

Viljavalmisteet: energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita, täysjyväviljasta saa muun muassa rautaa.

Ravintorasvat: energiaa, välttämättömiä ja muita rasvahappoja, rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E).

Maitovalmisteet: proteiinia, kalsiumia, jodia, fosforia, muita kivennäisaineita, B-ryhmän vitamiineja ja D-vitamiinia, jos valmiste on D-vitaminoitu.

Liha-kala-munaryhmä: proteiineja, A- ja B-vitamiineja, rasvahappoja, kalasta D-vitamiinia.

tiistai 12. toukokuuta 2015

Päihteet

Päihteet

Päihde on aine tai valmiste, joka yleensä aiheuttaa väliaikaisia muutoksia ihmisen aistimuksiin, mielialaan, tietoisuuteen tai käytökseen. Yleisimmät päihteiksi nimitetyt aineet ovat huumeet ja alkoholi.

                                                                         Alkoholi

Alkoholijuoma on etanolia sisältävä juoma, etanoli toimii päihteenä, jolla on keskushermostoa lamaannuttava vaikutus. Alkoholijuomien käyttö on erittäin yleistä. Perinteisiä alkoholijuomia ovat olut, viini, kirkkaat viinat, brandyt, viskit ja liköörit. Kotitekoisia alkoholijuomia ovat pontikka, kotiviini ja kilju. Alkoholijuomat voivat aiheuttaa riippuvuuden eli alkoholismin jonka vuoksi suurimmassa osassa valtioista rajoitetaan alkoholijuomien käyttöä ikärajoilla. Suomen yleisin kuolinsyy on alkoholi. Maailmalla alkoholi tappaa n. kuusi prosenttia kaikista kuolemista.

                                                                          Huumeet

Huume eli huumausaine. Suomessa huumeiksi luokitellaan aineet, joita käytetään lamauttavien, päihdyttävien tai harhoja tuottavien vaikutusten vuoksi ja jotka ovat mainittu huumausainelaissa. Huumeet eli huumausaineet ovat päihteitä, joiden kauppa ja/tai hallussapito on laissa säädetty rangaistavaksi teoksi.

Yleisimpiä huumeita ovat:

- Kannabis
- Hasis
- Amfetamiini
- Ekstaasi
- LSD
- Kokaniini
- Ooppium
-Morfiini
-Heroiini

Päihteitä käytetään rentoutumistarkoituksessa. Jos ihminen on riippuvainen niitä käytetään myös vieroitusoireiden välttämiseen. Monia päihteinä käytettyjä aineita käytetään myös lääkkeinä, erityisesti neurologisten ja psyykkisten sairauksien sekä kivun hoidossa. Esimerkiksi heroiini kehitettiin alun perin särky- ja yskänlääkkeeksi, eikä sen uskottu aiheuttavan riippuvuutta. Päihteitä käytetään myös joidenkin kulttuurien uskonnollisissa rituaaleissa.


Suomessa alkoholi aiheuttaa eniten päihdekuolemia. Seuraavaksi yleisintä on kuolla lääkkeiden huumausainekäyttöön.

                                                              Päihteiden historiaa

Päihteitä on käytetty ihmiskunnan koko tunnetun historian ajan. Arkeologisia todisteita psykoaktiivisten päihteiden käytöstä on löydetty ainakin viime vuosituhansilta.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Liikunta ja sen terveysvaikutukset

Ma 30.3.: koulun liikunta tunti+koulumatkat
Ti 31.3.: koulumatkat
Ke 1.4.: koulumatkat+treenit reilu 1h
To 2.4.: koulumatkat+treenit n. 2h
Pe 3.4.: matka leffaan ja takas
La 4.4.: treenit n. 2h                                
Su 5.4.: kirkkomatka+ kävely n. 1h


Liikunnan terveysvaikututukset

Liikunta voi vähentää monien sairauksien riskitekijöitä,  ja sillä on hyviä vaikutuksia mm. aineenvaihduntaan, verenkiertoelimistöön, tuki- ja liikuntaelimistöön sekä hyvinvointiin.
Liikunnalla on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin:
Säännöllinen liikunta vaikuttaa mielialaan. Runsaalla liikunnalla on yhteys yleiseen hyvinvointiin. Esim.: hyvä mieli, hyvä olo, rentoutuminen ja hyvä unen laatu.
Liikunta: auttaa painonhallinnassa, vähentää sydän- ja verisuonisairauksia ja niiden riskiä, lisää veren hyvää kolesterolia, alentaa verenpainetta, hidastaa iän myötä tapahtuvaa luun haurastumista, suojaa rinta- ja paksusuolensyövältä.
Jo melko vähäinenkin liikunnan lisääminen vaikuttaa suotuisasti terveyteen. Tärkeää on kuitenkin, että harrastaa liikuntaa säännöllisesti.
Liikunta ehkäisee ja hoitaa tyypin 2 diabetesta

Liikunta ehkäisee 2 tyypin diabetesta eli aikuisiän diabetesta. Kevytkin liikunta, esim. kävely vaikuttaa positiivisesti. Vähäinen liikunta altistaa 2 tyypin diabetekseen. Vähän liikkuvien sairastumisriski on jopa kaksinkertainen verrattuna ahkerasti kuntoilevien sairastumisriskiin.
Liikunnalla voidaan paitsi ehkäistä 2 tyypin diabetesta, myös hoitaa sitä. Suotuisat vaikutukset on todettu olevan kohtuullisesti kuormittavalla kestävyysliikunnalla, jos sitä harrastetaan säännöllisesti ainakin kolme kertaa viikossa.
Liikunta ehkäisee osteoporoosia 
Luita vahvistamaan suositellaan painoa kantavia erilaisia hyppyjä ja suunnanmuutoksia sisältäviä liikuntamuotoja, kuten maila- ja pallopelejä, tanssia sekä kuntosaliharjoittelua. Myös reippaalla kävelyllä ja kevyellä hölkällä on vaikutuksia luuston vahvuuteen.
Liikunta auttaa painonhallinnassa
Liikunta on erittäin hyvä apu painonhallinnassa ja painonpudotuksessa.



tiistai 7. huhtikuuta 2015

Peseytyminen

Peseytyminen

-Peseytyminen


Puhtaus vaikuttaa sinun terveyteesi ja hyvinvointiisi. Likainen ja epäsiisti ihminen antaa epämiellyttävän vaikutelman itsestään. Päivän aikana kannattaa peseytyä ainakin kaksi kertaa.
Kuvahaun tulos haulle aamu peseytyminen
Päivittäiseen peseytymiseen kuuluu aamu- ja iltapesut.

Miten?

Suihkussa käynti on helpoin tapa peseytyä. Älä käytä liikaa saippuaa, jottei ihosi kuivu.
Pese ensin naama ja pese sitten niskan ja kaulan alueelta. Pese korvat, koska korvien sisälle kertyy muuten vaikkua. 
Pese kainalot ja yläkroppa. Pese nivuset, sukupuolielimet, takamus ja jalat.
  Kuivaa vartalo ja varpaiden välit hyvin. Käytä tarvittaessa suihkun jälkeen kosteusvoidetta. Jos iho ei kestä päivittäistä suihkussa käyntiä, pese aamuisin ainakin kasvot, kainalot ja jalat. Harjaa myös hampaat.

Intiimihygienia tarkoittaa sukuelinten puhtaudesta huolehtimista, Sukupuolielimet tulee pestä  
päivittäin.

Saunassa peseminen

Saunominen on tapa peseytyä, nauttia ja virkistäytyä. Saunomisessa on hyvä muistaa ja noudattaa seuraavia ohjeita:

Käytä lauteilla laudeliinaa.

Pese itsesi  saunomisen jälkeen.

Rasvaa ihosi, jos se on kuiva. Vaihda alusvaatteet saunomisen jälkeen.

Hikoillessasi olet menettänyt nestettä, joten juo vettä, vissyä tai kivennäisvettä.


Hiustenpesu

Pese hiukset ainakin kerran kahdessa vuorokaudessa. Murrosiässä hiukset rasvoittuvat nopeammin kuin esimerkiksi lapsena ja ne on pestävä ainakin kerran vuorokaudessa.

Kastele hiukset ennen shampoon levittämistä. Levitä shampoo hiuksiin, sormenpäillä päänahkaa hieroen. Taivuta pää alaspäin ja huuhtele shampoo hiuksista pois.



Osta shampoo. Valittavana shampoita on muun muassa kuiville, normaaleille, rasvoittuville, värjätyille sekä permanentatuille hiuksille. Kaupanan hyllystä tai ainakin apteekista löytää sopivan shampoon.
 Hiusten pesun jälkeen käytä hoitoainetta. Anna hoitoaineen vaikuttaa hetki. Huuhtele myös hoitoaine hyvin hiuksista. Jotkut hoitoaineet ovat sellaisia, että niitä ei tarvitse huuhdella pois. Sen voit tarkistaa hoitoainepurkin käyttöohjeesta. Hoitoaine poistaa hiusten sähköisyyden ja helpottaa hiusten suoristamista.
 Hiukset kannattaa kammata ja leikata säännöllisesti.

Hampaiden harjaus

Pahanhajuinen hengitys on epämiellyttävää. Haju voi johtua pesemättömistä tai, ientulehduksesta tai vatsahapoista. Hampaisiin voi tulla reikiä, jos niitä ei pese päivittäin huolellisesti.

Hampaiden pesu kuuluu päivittäisiin aamu- ja iltatoimiin. Harjaa hampaita hammastahnan kanssa noin kahden minuutin ajan kaikilta hampaiden pinnoilta. Valitse itsellesi parhaiten sopiva hammasharja ja hammastahna. Käytä myös hammaslankaa ja hammasväliharjaa hammasvälien puhdistamiseksi.

Myös tekohampaat eli proteesit tulee pestä päivittäin. Proteesien pesuun on oma proteesiharja. Yön yli proteesit säilytetään pestyinä, kuivana, esimerkiksi ilmavassa rasiassa. Myös säilytysrasia kannattaisi pestä päivittäin. 
Hammaslääkärissä kannattaa käydä kerran vuodessa tarkistuttamassa hampaiden kunto. Hammaslääkäriin pitää mennä myös aina, kun hampaissa on reikiä. Hammashoitaja antaa puhdistusohjeet, jos tavallinen hampaiden harjaus ei riitä.

Hyvin hoidetut hampaat vaikuttavat olemukseemme ja edistävät terveyttä. Hoitamattomat ja rikkinäiset hampaat ovat tulehdusriski koko elimistölle.

Huuhtele hammasharja hampaiden pesun jälkeen. Hammasharja kuluu käytössä. Kulunut hammasharja pitää vaihtaa uuteen.
Kuvahaun tulos haulle peseytyminen


Hampaiden harjaus on tärkeää

Kasvojen hoito

Kasvojen pesu voi tuntua tehtävältä, joka ei vaadi sen kummempaa aivotyöskentelyä, mutta väärillä tuotteilla ja väärällä tavalla puhdistetut kasvot saattavat kuitenkin oireilla. Kasvot saattavat kuivua, rasvoittua liikaa tai ruveta kukkimaan näppylöitä. 
Jokaisen iholla on erilaiset tarpeet, joten ei ole olemassa kaikille sopivaa puhdistustuotetta. Tämän takia on tärkeää löytää juuri omalle iholle sopiva puhdistaja. Puhdistuksen pitäisi viedä mukanaan lika, bakteerit ja ylimääräinen öljy, mutta ei kuitenkaan ihon omaa kosteutta tai terveitä soluja.

Hyvä puhdistustuote omalle iholle on hellävarainen, joka kuitenkin saa puhdistettua ihon tarpeellisessa määrin. Pitää muistaa, että puhdistusainekin voi olla liian tehokas. Silloin iho jää pesun jälkeen punaiseksi ja kuivaksi.
Murrosiässä kasvojen hoito on erityisen tärkeää, koska iho rasvoittuu helposti.

Älä pese kasvoja liian kuumalla vedellä, sillä se vain pesee tarpeelliset ja luonnolliset aineet pois. 
Pesun jälkeen moni hankaa kasvonsa kuiviksi ensimmäisenä käteen osuvalla pyyhkeellä. On kuitenkin suositeltavaa alkaa taputtelemaan kasvoja puhtaalla liinalla puhdistuksen jälkeen. Ihoa ei kannata kuivata kuitenkaan täysin kuivaksi vaan sen pinnalle voi jättää pientä kosteutta, jonka kosteusvoide jättää ihon pinnalle.
Talvella kasvojen rasvaus on tärkeää, koska silloin kasvot kuivuvat helposti.
Kuvahaun tulos haulle kasvojen hoito

maanantai 26. tammikuuta 2015

Tupakka ja sen vaarat

Tupakan vaarat

Tupakkaa käytetään savukkeena, nuuskana, piipputupakkana, nenänuuskana ja varsinaisena purutupakkana.
Tupakointi on merkittävin yksittäinen sairauksien aiheuttaja Suomessa. Noin puolet tupakoivista kuolee ennenaikaisesti tupakan aiheuttamiin sairauksiin: vuosittain arviolta 5 000 suomalaista.
Vakavimmat vaikutukset, kuten syövät sekä verenkierto- ja hengityselinten sairaudet, ilmenevät yleensä pidemmänn tupakoinnin seurauksena. Tupakointi aiheuttaa myös tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ja heikentää toimintakykyä.
Tupakointi on aina vaarallista terveydelle, mutta erityisen vaarallista tupakansavu on kasvavalle ja kehittyvälle lapselle. Lapsen ja nuoren kehittyvät elimet vaurioituvat herkästi tupakansavun myrkyistä
Länsimaissa 14% kuolemista aiheutuu tupakan aiheuttamista sairauksista. Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta. Joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä. Tupakalla ei ole kohtuu käyttöä. Tupakka on ainoa kulutustuote, joka oikein käytettynä tappaa joka toisen käyttäjän sen aiheuttamiin sairauksiin, jos jatkaa tupakointiaan. Elämän varrella suhde tupakkaan yleensä muuttuu. Samalla suhtautuminen tupakointiin ja tupakasta saatavaan nautintoon muuttuu. Myös riskit tulevat iän myötä lähemmäksi.Jokainen savuke nostaa sykettä, supistaa verisuonia, hidastaa veren hyytymistä, lamaa keuhkojen värekarvat, nopeuttaa ihon elastaanien hajoamista ja ärsyttää ruokatorven sulkijaa.

Jokainen savuke: Nostaa sykettä, supistaa verisuonia, hidastaa veren hyytymistä, lamaa keuhkojen värekarvat, nopeu
Vasemmmalla normaalit keuhkot, oikealla monta vuotta tupakoineen keuhkot.

Tupakka aiheuttaa:
-riippuvuutta
-keuhko-ja hengitystietauteja
-verenkierron heikkenemistä
-ihon vanhenemista
-keuhkokudoksen tuhoutumista
-sydämen kuormittumista
-kaikkien elimien vahingoittumista
-sepelvaltimotautia
-sydäninfarktia
-kohonnutta verenpainetta
-katkokävelyä
-kroonista ahtauttavaa keuhkoputkitulehdusta
-kroonista keuhkoputkitulehdusta
-keuhkosyöpää
-virtsarakon syöpää
-kurkunpään syöpää
-ruokatorven syöpää
-haimasyöpää
-mahasyöpää
-maksasyöpää
-kohdunkaulan syöpää
-suusyöpää